Mięsne kieszonki wypełnij zdrowym i aromatycznym farszem. Wychodzą soczyste i smakują wszystkim
Sekretem tych mięsnych kieszonek jest prosty i lekki farsz oraz sposób pieczenia. Takie mięso jest idealne do obiadu: można je podać z ziemniakami, ryżem albo ulubioną kaszą.
Jak zrobić mięsne kieszonki z filetów z kurczaka?
Zrobienie tych mięsnych kieszonek jest łatwe. Farsz to jedynie serek ricotta z dodatkiem czosnku i zieleniny. Jeśli chcesz, możesz do niego dołożyć również łyżkę tartego, żółtego sera, który przyjemnie się rozpłynie.
Do zrobienia tego dania potrzebne są pojedyncze filety z piersi kurczaka, które należy naciąć niczym kieszonki, które wypełnia się farszem. Potem już tylko wystarczy zawinąć takie nafaszerowane kieszonki w folię (koniecznie ją nakłuj z góry widelcem) i upiec. Czas pieczenia może być nieco dłuższy, jeśli filety są duże i grube.
Przepis: Kieszonki z kurczaka
Mięsne kieszonki z nadzieniem z ricotty i ziół.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 516 w każdej porcji
Składniki
- 2 filety z kurczaka (pojedyncze)
- 3 łyżki ricotty
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania
- Szykowanie farszuPrzeciśnij czosnek przez praskę, wymieszaj z serkiem, koperkiem, pietruszką i dopraw do smaku.
- Robienie kieszonekFilety natnij tak, aby powstały dość głębokie kieszonki. Skrop mięso oliwą i nafaszeruj je serkiem, a z wierzchu posyp przyprawą do kurczaka. Filety zawiń w folię aluminiową, nakłuj ją z góry i zapiekaj ok. 40 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Mięsne kieszonki z kurczaka w panierce
Ten sam przepis można wykorzystać, aby zrobić mięsne kieszonki smażone w panierce. Wówczas należy gotowe kieszonki panierować kolejno w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej, a następnie smażyć na złoto z obu stron (temperatura tłuszczu nie może być bardzo wysoka, ponieważ kotlety potrzebują chwili, aby nie były surowe w środku). Dla bezpieczeństwa, aby farsz nie wypadł, można kieszonki spiąć wykałaczką.
Jak podawać mięsne kieszonki?
Mięsne kieszonki to idealny dodatek do obiadu, ale też pomysł na lekką kolację. W wersji obiadowej podaj je np. z ryżem i surówką z pekińskiej kapusty czy szpinakiem na ciepło. Do kieszonek z kurczaka można także dodać ulubiony sos (na ciepło np. pieczarkowy, a na zimno czosnkowy lub koperkowy na jogurcie).
W wersji kolacyjnej kieszonki warto podać z bukietem warzyw, czyli kolorową i zdrową sałatką, przygotowaną np. z miksu sałat i kolorowych pomidorków koktajlowych.